TESTIMONIALS GAMBIA REIS PORTRET- EN MODELTEKENEN

/TESTIMONIALS GAMBIA REIS PORTRET- EN MODELTEKENEN
TESTIMONIALS GAMBIA REIS PORTRET- EN MODELTEKENEN 2018-09-05T21:29:15+00:00

Een prachtige reis vol verbinding, creativiteit en ontspanning.

“Mens wat ben je mooi!”… Portret- en modeltekenen in Gambia… Zo werd de reis aangekondigd en dat kon ik, met al zo’n 25 jaar liefde voor Afrika in mijn hart en als absolute beginner op het gebied van model- en portrettekenen, toch niet aan me voorbij laten gaan???! Het werd een prachtige reis vol verbinding, creativiteit en ontspanning… zingen, dansen, trommelen, tie&dye, bijzondere ontmoetingen, zowel met de lokale bevolking als ook binnen de groep, lekker luieren in de hangmat, afkoelen aan zee en natuurlijk tekenen. Onder de humoristische, inspirerende en kundige begeleiding van Gerdie Schiphorst heb ik anders leren “zien”, naar de voorwerpen en plaatselijke modellen die ik heb getekend en zeker ook naar mijn eigen “resultaten”…heerlijk om steeds onbevangener te ontdekken, spelen en genieten…! Dank aan de organisatoren Gerdie Schiphorst en Wim van Heeswijk van Soforal Lodge, mijn prachtig gelegen en rustgevende “home away from home”

Monique
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Absoluut een ervaring om nooit te vergeten en ik kan het iedereen alleen maar aanraden.

“2 weken lang heb ik genoten van deze warme sfeer. Elke dag zat vol met leuke activiteiten zoals het bezoeken van een lokaal festival, een boottocht door de mangrove en natuurlijk: tekensessies. Persoonlijk vond ik het modeltekenen het leukst. Het was geen straf om een mooie man na te tekenen terwijl het Gambiaans briesje voor verkoeling zorgde. Gelukkig was er ook voldoende tijd om aan het strand te relaxen of een duik te nemen in de zee. Je kon er ook voor kiezen om op soforal (de ecolodge) te blijven waar je in stilte kon genieten van de fluitende vogels of juist gezellig kon socializen met de Afrikanen. Je wordt namelijk met open armen en een brede lach ontvangen, het heet niet voor niks ‘the smiling coast of Africa.’ Gerdie is een ontzettend leuke lerares. Ze zorgt ervoor dat de tekensessies relaxt zijn en er ruimte is voor iedereen om het op zijn/haar eigen tempo te doen. Hierdoor hoef je absoluut geen kei in tekenen te zijn om mee te doen. Bovendien heeft deze reis mij veel meer geleerd dan alleen tekenen. Dit was absoluut een ervaring om nooit te vergeten en ik kan het iedereen alleen maar aanraden.”

Floor
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Wat me heel erg bij gebleven is: het muziek maken met de band, dansen en trommelen op djembés en de energie die er dan omheen hangt.

“Ik vond de reis heel erg leuk, het was een leuke en afwisselende ervaring. Voor mij was het spannend omdat ik de jongste was, maar dat maakte echt niets uit, want het was een gekke en gezellige groep. Ik heb altijd al naar Afrika gewild, en voor mij was het een droom die uitkwam. Je wordt vanzelf opgenomen in de Afrikaanse gemeenschap. Dat was echt zo geweldig,  iedereen is zo open en aardig! Wat me heel erg bij gebleven is: muziek maken met de band, dansen en trommelen op djembés en de energie die er dan omheen hangt. Maar ook tie& dye-workshop was gaaf. We hebben in een van de laatste dagen op palmbladeren en schors getekend. Dat was ook erg leuk! Ik zou zeker nog een keer zo’n reis doen.”

Isabelle
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

…is er dankbaarheid, liefde en een alomvattende vrolijkheid in Gambia.

Als ik terug denk aan mijn vakantie in Gambia, verschijnt er een glimlach op mijn lippen. Ondanks de overal zichtbare armoede is er dankbaarheid, liefde en een alomvattende vrolijkheid in Gambia. Ik ben geraakt door de eenvoud, openheid en gastvrijheid van de zeer vriendelijke bevolking. Een rijkdom die de westerse mens nog nauwelijks kent. Ver van het drukke toerisme ligt Soforal, ons onderkomen gedurende ons verblijf in Gambia. Het voelt als een oase van rust en gastvrijheid. Een fijne thuisbasis van waaruit we fantastische uitstapjes hebben ondernomen. Ook hebben we volop genoten van de supergeweldige djembé-groep, muzikaal als wel fysiek! De afwisseling van individuele modellen uit de plaatselijke bevolking vond ik verrassend leuk. Door het tekenen van een persoon, ben ik anders gaan kijken naar de mens. De magie van het portrettekenen, het zoeken naar iemands karakter of het vinden van de emotie van dat moment vind ik boeiend, en dan is het resultaat van de tekening onderschikt aan het proces wat zich bij mij van binnen afspeelt. En gelukkig is Gerdie in alle opzichten blij met wat zich aandient, zowel op papier als wel met mij als persoon. Al met al, een reis om nooit te vergeten en ik overweeg om opnieuw te gaan.

Premnoor
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Een goed georganiseerde reis met zeer veel verassingen en hele fijne lieve mensen op de verschillende lodges waar we verbleven

“Overal vriendelijke mensen en zeer positief met de wil om een mooie toekomst op te bouwen. Dit alle maal van dichtbij te mogen meemaken heeft mij een enorme boost gegeven en zeker een andere kijk op mijn leven. Het was heel veel back to basic maar dat maakte het allemaal juist heel intens. Ik wil Gerdie heel erg bedanken voor haar relaxte, warme en pure benadering. Zowel op het gebied van het tekenen als het menselijke. Een goed georganiseerde reis met zeer veel verassingen en hele fijne lieve mensen op de verschillende lodges waar we verbleven. En wat een fijne groep hadden we! Echt een aanrader voor een ieder die niet voor de luxe gaat maar voor de mens, natuur, cultuur en die ook zichzelf wil herontdekken, loslaten en lekker bezig zijn om te tekenen zonder oordeel.”

Ingeborg
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Ik had deze reis niet willen missen. Ze heeft mijn leven enorm verrijkt!

“Voor het eerst naar Afrika, om te tekenen, de sfeer te proeven en mezelf beter te leren kennen. Het was voor mij een flinke uitdaging. Het duurde wel even voor ik me thuis voelde…….. maar het is gelukt. De tekenlessen, de lieve mensen, de muziek, het dansen, de uitstapjes in het busje, het zingen onderweg… Ik had deze reis niet willen missen. Ze heeft mijn leven enorm verrijkt!”

Maria
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Mooie mix van cultuur en creativiteit. Door de tekenlessen leer je anders te kijken en ook los te laten

“Overweldigende reis in vele opzichten. Mooie mix van cultuur en creativiteit. Door de tekenlessen leer je anders te kijken en ook los te laten.”

Sabine
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Gerdie heeft een open en uitnodigende stijl zodat iedereen op een eigen manier aan de slag kan.

“Een heerlijke omgeving, weg van alles, hele vriendelijke en gastvrije mensen… genieten dus. En Gerdie heeft een open en uitnodigende stijl zodat iedereen op een eigen manier aan de slag kan…: nieuwe dingen uitproberen en nieuwe dingen bij jezelf ontdekken.”

Esther
Deelneemster Gambia tekenreis april 2018

Soms moest ik mezelf even knijpen…maak ik dit echt mee?

“Als laatste een stukje van mij: De eerste keer dat ik een reis als deze heb gemaakt waarin ik mijn grote hobby ‘modeltekenen’ mocht doceren aan een groep deelnemers die het vertrouwen in mij hadden om zo ver van huis met mij mee te gaan. Bij alle deelnemers heb ik een enorme ontwikkeling gezien, en niet alleen op tekengebied…een groep en Afrika doen wat met een mens… Tijdens het tekenen naar model hebben Maryama, Ibrahim, Francis (en Sulayman in de hangmat) zich met groot geduld aan alle laten bekijken en voor ons geposeerd en wat heb ik genoten van deze aanblik! Soms moest ik mezelf even knijpen…maak ik dit echt mee? We hebben dagelijks pareltjes van momenten gehad: de muurschildering die we gezamenlijk met de kinderen van de plaatselijke school hebben gemaakt, ik ben er apetrots op! Het was sowieso de verbinding die we hadden en maakten met de mensen in Gambia die er voor zorgde dat deze reis zo ongelooflijk rijk aanvoelde. We hebben gezongen en gedanst rondom een enorme baobabtree, onvergetelijk moment! In het programma zat o.a. een tie-&dyeworkshop. Onder de inspirerende en kundige leiding van Lamin Culture hebben we in een zalige bries van de oceaan prachtige doeken gemaakt. Dezelfde Lamin heeft een dappere poging gedaan om ons Afrikaans te leren dansen, hilarisch leuk dansen in het zand terwijl we probeerden om Fatou bij te houden! Onze kokkin Kaddy genoot van onze aandacht voor haar kookkunst in een kookworkshop. De jongens en meisjes van de Soforal Troup hebben zich de benen uit het lijf gedanst op het plaatselijke festival en een geweldige Campfire Ambiance verzorgd. (hebben we nou echt een polonaise met ze gedaan?) En last but not least wil ik nog een keer Sulayman Darboe benoemen, de beste leukste en liefste taxidriver van Gambia. Hij stond altijd voor ons klaar, zijn lach was nooit ver weg, man wat hebben we met hem genoten van deze weken! Er is nog zoveel meer wat ik kan benoemen… Een hele grote ABARAKA aan de mooierds Monique, Premnoor, Maria, Isabelle, Esther, Sabine, Ingeborg, Floor, Sulayman en Wim van Heeswijk en zijn staf op Soforal!”

Gerdie
Organisator Gambia tekenreis "Mens wat ben je mooi"
error: Deze inhoud is beschermd !!